Login / Join
Fortnite

Fortnites återkomst till iOS: Epic Games nya strategi och juridiska segrar

Fortnite, det omåttligt populära Battle Royale-spelet, gör comeback på Apple-enheter tack vare en ny europeisk lag. Amerikanska användare kommer dock fortfarande att få vänta på sin återkomst. Att spelet togs bort från iOS App Store 2020, mitt i en rättslig strid mellan Apple och Epic Games, markerade ett viktigt ögonblick i teknik- och spelindustrin.

Juridiska strider och vägen till återkomst

Epic Games juridiska seger i Europa banar väg för Fortnites återkomst till iOS-enheter. EU: s Digital Markets Act, som syftar till att förhindra att stora onlineplattformar agerar som "grindvakter", har öppnat dörren för Epic att ta tillbaka spelet till iOS. Denna lag säkerställer att sådana plattformar beter sig rättvist online, vilket direkt påverkar Epics förmåga att distribuera Fortnite på Apple-enheter.

Apples svar och förändringar

Som svar på de nya reglerna tillkännagav Apple ändringar i sina App Store-policyer med början i mars 2024. Dessa ändringar kommer att möjliggöra sidoladdning av appar och installation av alternativa appbutiker. Apple kommer dock att fortsätta att ta ut bearbetningsavgifter för utvecklare som använder Apples betalningssystem i appen, tillsammans med ytterligare avgifter som Core Technology Fee för appar med betydande årliga installationer.

Epic Games inställning till Apples policy

Epic Games VD Tim Sweeney har talat om Apples fortsatta kontroll över appbutikens funktioner, även under den nya lagen. Medan Epic stöder Apples notarisering och skanning av malware för appar, motsätter man sig starkt Apples strategi för att behålla kontrollen över transaktioner och appdistribution.

Fortnites tillgänglighet på iOS

Fortnite kommer inte att återvända direkt till iOS App Store utan kommer att kunna spelas på iOS via en Epic Games Store-app. Mer information om detta arrangemang förväntas släppas snart.

Framtiden för Fortnite på amerikanska App Store

Det finns för närvarande inget avtal om att föra tillbaka Fortnite till den amerikanska App Store. Resan för att återinföra Fortnite på iOS i USA är fortfarande komplex, eftersom Epic Games svartlistades från iOS 2021. Denna svarta lista kan potentiellt förbli i kraft i flera år.

Slutsats

Fortnites återkomst till iOS-enheter i Europa markerar en betydande utveckling i den pågående juridiska sagan mellan Epic Games och Apple. Även om den amerikanska publiken fortfarande får vänta, återspeglar spelets comeback på iOS genom alternativa medel det föränderliga landskapet för appdistribution och effekterna av juridiska och regulatoriska beslut på teknik- och spelindustrin.

Editorial Office
igitems